De Marching and Cycling Band HHK bestond van 1964 tot en met 2014, in 1964 ontstaan door een fusie van twee verenigingen, Kunstkring Apollo en Harmonie Crescendo onder de naam Haarlems Harmonie Kapel (HHK). De HHK bestond toen uit een harmonie-orkest, een drumband en een majorettepeloton en was aan het eind van de jaren '60 één van de grootste muziekverenigingen in Europa, met in totaal meer dan 200 leden.
De drumband is begonnen met natuurinstrumenten in de stemming van Es en slagwerk. De toon wordt gevormd met de mond aan het mondstuk, er kan slechts een beperkt aantal tonen mee gemaakt worden. Er werd gespeeld op jachthoorns, trompetten en sousaphones. Het slagwerk bestond uit zgn. mars- en/of paradetrommen, tenortrommen, grote trommen en lyra's.
De harmonie was een compleet orkest met o.a. clarinetten, trombones, trompetten en hoorns. Jaarlijks gaf de vereniging een concert in het Haarlemse concertgebouw. Het grootste deel van de avond werd gevuld met muziek gespeeld door de harmonie, maar ook de drumband en de majorettes lieten zien wat zij in huis hadden. Meestal werd de avond afgesloten met een gezamenlijk werk, gespeeld door harmonie en drumband.
In 1973 kreeg het toenmalige bestuurslid Bram Visser het idee om (net als de militairen in vroeger tijden) een fietspeloton op te richten met leden van de drumband. Het eerste optreden van dit peloton vond plaats op de Grote Markt in Haarlem tijdens de Mars der Muzikanten van 1973. Een jaarlijks evenement dat toen 's avonds plaatsvond in september. Het optreden werd uitgevoerd op eigen en geleende fietsen.
Na enig aarzelen van de rest van het bestuur en gezien het daverende succes op de Mars der Muzikanten werd besloten om 41 fietsen aan te schaffen. Het fietspeloton bestaat nu dus al 40 jaar.
Door deze manier van muziek maken werd de band bekend in binnen- en buitenland. Sinds die tijd was de vereniging veelgevraagd bij allerlei soorten optredens, van serenades tot carnavalsoptochten en internationale muziekfestivals. Vaak werd opgetreden in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. De band is echter ook in Engeland, Zwitserland, Zweden en Luxemburg op bezoek geweest.
In 1983 is in samenspraak met de leden van de drumband besloten om te veranderen van een jachthoornkorps in een drumfanfare. Daardoor werd het mogelijk om in plaats van de standaard drumbandmuziek totaal andere muziek te gaan spelen. Aangezien de meeste leden in de band waren "opgegroeid" met het naspelen van hetgeen de instructeur voorspeelde of voorzong, zoals vroeger de gewoonte was, moest er naast verandering van instrument ook het notenschrift geleerd worden. In één winterseizoen is het de band gelukt om dit alles onder de knie te krijgen en in 1984 werden de eerste optredens gemaakt met de nieuwe instrumenten en een geheel nieuw repertoire.
Vanaf die tijd werd allerlei soorten muziek gespeeld van pop tot filmmuziek, van recent tot iets langer geleden.
Tot 1986 waren de uniformen binnen de vereniging vrij traditioneel: Kolbakken, jassen met tressen, etc. Om uiting te geven aan een modernere richting werd in 1986 het uniform vervangen door een witte blouson met kobaltblauwe diagonale streep en een kobaltblauwe broek met witte bies. Het geheel werd afgemaakt met een blauwe hoed met een witte veer.
In 2002 na 16 jaar trouwe dienst waren deze uniformen weer aan vervanging toe. Met behulp van subsidie van de Prins Bernhard Cultuurfonds en middels het eigen projectplan 'Kleren maken de Band' is het gelukt om het nieuwe uniform voor het eerst aan het publiek te tonen op de Mars der Muzikanten (9 juni 2002) Klik hier voor een foto en film impressie.
De presentatie van de nieuwe uniformen was apart; de band liep al spelend als geheel omgeven door een zwart plastic doek de markt op zodat het publiek alleen de muziek hoorde. Het doek werd gedragen door de majorettes en alle leerlingen in het oude uniform.
Op een afgesproken punt in de muziek werd het doek geopend en kwam de band tevoorschijn.
Een van de opmerkingen van de speaker: "De meeste spectaculaire opkomst in 45 jaar Mars der Muzikanten".
De uniformen door de jaren heen
1. Het muzikanten uniform tot 1986;
2. Het muzikanten uniform van 1986 tot 2002;
3. Het winteruniform van de muzikanten;
4. Het muzikanten uniform (vanaf 2002); 5. Het majorettes/twirls uniform (tot 2013);
6. Het winteruniform van de majorettes tot 2002;
7. Het winteruniform van de majorettes (vanaf 2002);
8. Het majorette uniform gedragen van 1994 tot 1999. Het majorette en color guard uniform vanaf 2013 is elders op de website te zien.
Na een aantal dirigentwisselingen eind jaren '80 was het aantal leden van de harmonie minimaal geworden en werd er bijna niet meer opgetreden. Het bestuur en de ledenvergadering hebben toen helaas moeten besluiten om die afdeling op te heffen en alleen met de drumband en de majorettegroep verder te gaan. Om ook de naam van de vereniging een minder oubollig uiterlijk te geven is in 1992 besloten de naam van de vereniging officieel te wijzigen in de naam die de drumfanfare-afdeling al sinds 1987 droeg. Echter om de historie van de vereniging niet helemaal te verliezen is er gekozen om de afkorting HHK aan de naam toe te voegen. De verenigingsnaam is vanaf dat moment officieel:
Marching and Cycling Band HHK
Na een aantal perioden van afwezigheid is vanaf eind 1992 de majorettegroep een vast onderdeel geweest van de band. De naam majorette is eigenlijk niet meer van toepassing omdat de aloude baton regelmatig ingeruild wordt voor andere attributen, zoals een vlag-baton, pompoms, linten etc.
Naast de majorette/twirl groep heeft de visuele groep in de laatste jaren ook een color guard groep gehad.
Gemiddeld had de band zo'n 15 tot 20 optredens per jaar waarvan het grootste deel in de periodes april - juni en september - oktober plaatsvonden. Een behoorlijk aantal optredens werd fietsend uitgevoerd, maar er werd ook regelmatig lopend opgetreden.
Tijdens het winterseizoen waren er weinig optredens en werd het repertoire (gedeeltelijk) vernieuwd. Ook werden de stukken voor de show van het nieuwe seizoen ingestudeerd. Bij showmuziek hoort natuurlijk ook een show, deze werd ingestudeerd tijdens een aantal extra repetitiedagen. Wanneer de zomertijd ingaat werd deze studie voortgezet tijdens de normale repetities op de woensdagavond, meestal tot de pauze.
Van 1995 tot en met 2014 werd er in het begin van het seizoen een zogenaamd oefenweekend georganiseerd voor de hele vereniging om naast het oefenen van de show voor dat seizoen ook op een andere manier dan tijdens een optreden gezellig samen te zijn.
Op het hoogtepunt heeft de band ongeveer 55 leden gehad in de leeftijd van 6 jaar tot 60 jaar, waaronder een leerlingengroep en een visuele groep. Het blazers-instrumentarium bestond uit french hoorns, marching baritons, marching trombones, schuiftrombones, trompetten en sousaphones. De slagwerk-sectie bestond uit snares, basedrums en cymbals.
In 1998 is het project plan 'Bike to the Future' opgestart om geld in het laatje te brengen om nieuwe fietsen en een nieuwe vrachtwagen aan te schaffen.
De toenmalige vrachtwagen was meer dan 20 jaar oud en de fietsen (gekocht in 1974) waren ook aan vervanging toe. Met behulp van een eigen projectplan 'Bike to the Future', enorme goodwil, inspanning en sponsoring, is het de band gelukt om dit doel te bereiken. In 1999 is de vrachtwagen vervangen en in 2000 zijn er 41 nieuwe fietsen aangeschaft.
•Pak van mijn Hart 2014
De Marching and Cycling Band HHK komt na 15 minuten een paar keer goed in beeld in de feelgood movie "Pak van mijn Hart". Deze opnames zijn gemaakt tijdens de Sinterklaas intocht 2013 in Haarlem.
•Wat Als...? 2012
De Marching and Cycling Band HHK heeft meegewerkt aan de komische sketch show "Wat Als...?" van RTL4. De MaC-Band HHK heeft de sketch "Wat als vrouwen mannen door hadden..." muzikaal omlijst welke te zien was op zaterdag 11 februari om 20:00. Klik hier voor het fragment op RTL-XL
•Taptoe Delft 2010
De Marching- en Cyclingband HHK heeft op 10 en 11 september deelgenomen aan de 7e editie van Taptoe Delft, een “knaller” van een taptoe met als thema 65 jaar Bevrijding. Net als bij de voorgaande edities zaten de tribunes afgeladen met publiek dat heeft genoten van o.a. het speciale "bevrijdingsitem" van ruim 100 muzikanten waaraan de MaC-Band HHK op de fiets, gekleed in het originele militaire wielrijders uniform, heeft meegewerkt. Klik hier voor een foto en film verslag van dit speciale bevrijdingsitem
•Opening Tour de France 2010
Tijdens de festiviteiten van "Le Grand Départ" van de Tour de France in Rotterdam heeft de MaC-Band de openingsparade, natuurlijk op de fiets, muzikaal omlijst. Dit was overigens niet de eerste keer dat de MaC-Band de Tour de France opende, dit gebeurde ook al in 1994 in Lille. Klik hier voor een foto en film impressie van de festiviteiten.
•Presentatie nieuwe uniformen 2002
De nieuwe uniformen zijn voor het eerst aan het publiek getoond op de Mars der Muzikanten (9 juni 2002).
Omgeven door een zwart plastic doek gedragen door de majorettes en alle leerlingen in het oude uniform kwam de band spelend de markt op. Op een afgesproken punt in de muziek werd het doek geopend en kwam de band tevoorschijn.
Een van de opmerkingen van de speaker: "De meeste spectaculaire opkomst in 45 jaar Mars der Muzikanten". Klik hier voor een foto en film impressie van de presentatie van de nieuwe uniformen
•Malende Zaken 2001
In 2001 heeft de Marching and Cycling Band HHK een regioreportage ingezonden voor het TV-NH programma 'Malende Zaken'. Deze regioreportage is uitgezonden en heeft de vereniging de eerste prijs opgeleverd voor beste regioreportage. Klik hier voor de regioreportage
•Ga Toch Fietsen 1998
In 1998 heeft het RTL4 programma 'Ga Toch Fietsen' een reportage uitgezonden van het optreden van de Marching and Cycling Band HHK tijdens de Bloemencorso op zaterdag 25 april. Klik hier voor het nieuwsitem